Anatomie van een paardengebit

Het paardengebit bestaat uit:

  • 12 snijtanden
    Elk paard zou 12 snijtanden moeten hebben. Deze worden gebruikt om gras te eten vanaf de grond. Alle 12 snijtanden komen door als melktanden op jonge leeftijd. Op latere leeftijd worden deze vervangen door de blijvende tanden.
  • 4 hengstentanden
    Als deze aanwezig zijn, dan zijn ze aanwezig tussen de snijtanden en de kiezen. Mannelijke paarden horen er normaal gesproken 4 te hebben. Soms komen ze ook bij merries voor, dit is vaak een teken dat je te maken hebt met een dominant paard. Deze tanden komen meestal door op 4/5 jarige leeftijd
  • 2 wolfstandjes
    Wolftanden komen niet bij elk paard voor. Deze zitten meestal voor de eerste kiezen. Meestal zitten ze alleen aan de bovenkant van de kaak. Als paarden wolfstanden krijgen, dan moeten ze voordat ze 1,5 jaar zijn al zichtbaar zijn. De reden dat deze meestal verwijdert dienen te worden is, omdat het bit er tegenaan kan komen en het pijnlijk voor het paard kan zijn. Verwijderen van deze tanden wordt daardoor ook altijd geadviseerd.
  • 24 kiezen
    12 van de kiezen komen als melkkiezen door. Deze worden op latere leeftijd vervangen door de blijvende kiezen.

In totaal hebben paarden tussen de 36 en 44 tanden.

Paardenkiezen groeien tot ongeveer 12 jaar en de erupsiesnelheid is ongeveer 2 tot 4 mm per jaar. Ze groeien tot een jaar of 10 en schuiven hun hele leven uit.

De tanden en kiezen van paarden wisselen volgens het volgende schema

Paarden overzicht wisselen tanden
Anatomie paardengebit

Bitseats

Een belangrijk component van de gebitsbehandeling bij paarden zijn de bitseats. Bitseats staat voor het proces van de eerste kiezen rond maken. Hierdoor wordt het contact van het bit met de tanden geminimaliseerd.

Paarden dat op het bit kauwen of waarbij het bit de tanden raken, zullen voordeel hebben bij het hebben van bitseats. Bitseats geeft de ruiter een betere controle, door het contact met de tanden te minimaliseren. Hierdoor is het paard minder snel afgeleid bij het gebruik van het bit.

Bitseats reduceren tevens de schade die het bit kan veroorzaken aan de tong of wang. Bitseats helpen de druk op de tong door het bit weg te verminderen. Het bit blijft als het ware in de bitseats rusten in plaats van dat het op de tong valt.

De procedure voor het maken van bitseats is absoluut niet pijnlijk voor het paard. Het is te vergelijken met het knippen van je nagels. De juiste, nieuwste en modernste materialen en instrumenten zijn tot onze beschikking om de bitseats voor u te maken.

Het instrumentarium van ons als paardentandarts bestaat uit de volgende specialistische instrumenten.

Halster

Een aangepast halster wat met een touw ergens aan hangt, zoals de stang boven de boxdeur of een houten balk. Dit halster is makkelijk groter of kleiner te maken en kan makkelijk op verschillende hoogtes worden aangepast. Dit aangepaste halster zorgt ervoor dat ik als tandarts genoeg ruimte heb om te werken.

Speculum

Een speculum wordt gebruikt voor het openen van de mond van het paard. Deze zorgt ervoor dat de tandarts goed bij iedere kies kan komen. Zonder speculum kunnen de kiezen nooit goed behandeld en geïnspecteerd worden. Het is belangrijk voor de tandarts om goed te kunnen zien wat je waar behandeld in de mond.

Vijlen

Er worden verschillende machinale vijlen gebruikt. Met handmatige vijlen is het lastig om bepaalde bochten te maken en kun je niet bij elke kies komen. Het is ook lastig bepaalde afwijkingen te corrigeren. De koppen van elektrisch vijlen zijn andere vormen, waardoor je voor de volle 100% een goede gebitsbehandeling kan uitvoeren. Elektrisch vijlen is tevens stuk nauwkeuriger en werkt sneller.

De voordelen van machinaal vijlen zijn:

  • Het werkt een stuk sneller en je bent minder lang bezig in de mond van het paard
  • Brengt minder stress met zich mee voor het paard, doordat de behandeling een stuk minder tijd in beslag neemt
  • Je kan met elektrische vijlen makkelijker achterin de mond komen
  • Het balanceren van het gebit kan preciezer
  • Vermindert het gevaar om schade aan te brengen aan de tanden
  • Vermindert schade aan de wangen
  • Is minder belastend voor de tandarts. Elektrisch vijlen maakt het werk lichter

Tandextractiebenodigdheden

Om tanden en kiezen te verwijderen zijn er verschillende specialistische tangen, beitels en andere gereedschappen nodig.