Blog

Paardentandarts wolf tijdens behandeling shetlander zonder sedatie
Informatief

Het Gebitsonderzoek

Het begin van iedere behandeling is het stellen van een duidelijke en nauwkeurige diagnose. Om een goede gebitsbehandeling uit te voeren is een uitvoerig onderzoek dan ook noodzakelijk. Het gebitsonderzoek dient op een gestructureerde manier uitgevoerd te worden. Dit kan per gebitsbehandelaar of paardentandarts verschillen, alleen moet wel ieder gedeelte van de mondholte onderzocht worden. Een goede mondsperder, goede lichtbron en uitgebreid onderzoek helpen erbij aandoeningen in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Er zijn veel gebitsverzorgers die enkel werken door het voelen van het gebit.

Lees meer »
Paardentandarts wolf met stagiaire haaktanden behandelen
Informatief

Aandoeningen aan de Haaktanden

Haaktanden worden ook wel Hengstentanden of ruinentanden genoemd en bevinden zich in het gebied tussen de buitenste snijtanden en de eerste kiezen. Deze tanden komen voor bij hengsten en ruinen, maar komen regelmatig ook in kleinere vorm voor bij merries. Deze merries ontwikkelen haaktanden door een verhoogd testosterongehalte. Vaak zijn dit merries met karakter.

Lees meer »
Behandeling voortanden en snijtanden paard door paardentanderts
Informatief

De gebitsbehandeling bij het paard

Er zijn twee redenen waarom een gebitsbehandeling wordt uitgevoerd. De reden die het vaakst voorkomt is het comfortabel maken van de mond van het paard voor het bit. Een paard met pijn in de mond zal geen fijne aanleuning hebben en zich vaker verzetten. De tweede reden is het verbeteren van de kauwfunctie van het gebit, zodat het voer beter en gemakkelijker vermalen wordt.

Lees meer »
Snijtanden te lang?
Uncategorized

Heeft mijn paard te lange snijtanden?

Tegenwoordig wordt er vaak geadviseerd om de snijtanden van je paard of pony in te laten korten. Als er grote correcties aan de kiezen nodig zijn, zoals het corrigeren van een golfgebit of een grote achterste haak, dan kan het mogelijk zijn dat de snijtanden te lang zijn geworden. Snijtanden zijn te lang wanneer er met malen geen contact met de kiezen meer is. In deze situatie vind ik het inkorten van snijtanden noodzakelijk.

Lees meer »
Extreme wolfskies bij ouder paard, erg groot
Informatief

Wolfstanden

Wolfstanden komen voor bij ongeveer 20 tot 25% van de paarden en pony’s. Deze zijn meestal te vinden in de bovenkaak en komen meestal met twee tegelijk. Zelden komen ze voor in de onderkaak. Vaak zijn deze slechts één tot twéé centimeter lang en steken ze maar een paar millimeter boven het tandvlees uit. Bij niet bereden paarden veroorzaken wolfskiezen geen problemen. Pas zodra we een paar een bit indoen kunnen er problemen door de wolfskies ontstaan.

Lees meer »
Informatief

Wanneer moet mijn paard naar de tandarts?

Tandverzorging bij je paard is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij een gezondheidscontrole van uw paard, maar een gezonde en functionele mond is essentieel voor het comfort en welzijn van uw dier. Een jaarlijkse gebitsbehandeling zou deel moeten uitmaken bij de verzorging van uw paard.

Lees meer »
gebitsbehandeling paard
Informatief

Veel voorkomende gebitsproblemen bij paarden per leeftijd met casussen

Zodra je paard een probleem heeft met het gebit heeft dit direct nadelige gevolgen voor de opname van voedingsstoffen. Paarden kunnen minder goed het voer vermalen, waardoor er minder efficiënt voedingsstoffen eruit worden gehaald. Dit is vaak een oorzaak van vermagering van je paard. Tanden en kiezen van paarden groeien door en schuiven uit. Doordat paarden veel kauwen, slijten de tanden en kiezen normaal gesproken gelijkmatig af.

Lees meer »
Paardentandarts controleert gebit en legt gebitsprobleem uit
Informatief

Help mijn paard maakt proppen

Paarden met een minder goed gebit kunnen moeite hebben met het eten van ruwvoer. De verteerbaarheid van het voer daalt en paarden hebben moeite het voer fijn te malen. Dit leidt uiteindelijk tot minder energieopname en vermagering van het paard. Als een paard het voer niet meer goed kan malen slikken ze het meestal niet door, maar laten ze het eruit vallen als voerproppen.

Lees meer »
Informatief

Hoe herken ik een afwijking aan de snijtanden?

Dienen paardentandartsen snijtanden in te korten bij functionele en/of cosmetische afwijkingen?

Veel van de momenteel toegepaste snijtandbehandelingen zijn gebaseerd op folklore, traditie en uiterlijke afwijkingen. Als gevolg hiervan ondergaan paarden veel onnodige, en soms schadelijke snijtandbehandelingen. Pulpablootstelling en agressieve kroonvermindering is een veel voorkomend vervolg op de snijtandbehandelingen.

Snijtandbehandelingen moeten enkel uitgevoerd worden om het kauwen te verbeteren en/of pijn te verlichten in de mond.

Lees meer »
Paard blij met schoonmaken neus na behandeling door paardentandarts
Informatief

Waarom heeft een paard een gebitsbehandeling nodig?

Stel je voor dat je als paard zweren in de mond hebt en een metalen bit in die de zweren over je scherpe kiezen trekt? Deze pijn bij paarden leidt ertoe dat paarden eet- en gedragsproblemen krijgen. Preventie is het beste medicijn, dus schakel een paardentandarts in om op tijd te beginnen aan het onderhoud van uw paard, dit zorgt voor een gezond gebit.

In tegenstelling tot onze tanden, blijven de tanden van paarden het grootste gedeelte van hun leven doorgroeien en uitschuiven, vooral in hun jongere jaren. De tanden en kiezen worden constant afgesleten door de druk die paarden gebruiken om op hun voer te kauwen.

Lees meer »
Pony gebitsafwijking met Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis
Informatief

EOTRH uitgelegd

EOTRH is een pijnlijk syndroom aan de voortanden van paarden dat resulteert in de resorptie van de tandwortels van snijtanden en soms hoektanden waardoor de tand overmate cement aanmaakt. Het begint geleidelijk en wordt vaak pas in een ver stadium gediagnostiseerd.

Odontoclastic betekent dat het bot dat de tand in positie houdt wordt opgenomen door het lichaam.

Hypercementosis is de term die gebruikt wordt voor overmatige verharding van de substantie die de tand maakt (cement).

Lees meer »