EOTRH uitgelegd

extreme eotrh

In dit artikel over EOTRH oftewel Equine Odontoclastic Tooth Reabsorption Hyperzementose worden de volgende vragen beantwoord

 1. Wat is EOTRH?
 2. Hoe kun je EOTRH herkennen?
 3. Hoe ontstaat EOTRH?
 4. Hoe kan EOTRH behandeld worden?
 5. Kan mijn paard zonder snijtanden eten?
 6. Hoe kan ik de pijn door EOTRH bij mijn paard verlichten?

 

Wat is EOTRH?

EOTRH is een pijnlijk syndroom aan de voortanden van paarden dat resulteert in de resorptie van de tandwortels van snijtanden en soms hoektanden waardoor de tand overmate cement aanmaakt. Het begint geleidelijk en wordt vaak pas in een ver stadium gediagnostiseerd.

Odontoclastic betekent dat het bot dat de tand in positie houdt wordt opgenomen door het lichaam.

Hypercementosis is de term die gebruikt wordt voor overmatige verharding van de substantie die de tand maakt (cement).

EOTRH komt vaak voor bij paarden boven de 15 jaar en het meest bij ijslanders en arabieren. Het is een aandoening waarbij de wortels van tanden oplossen waardoor de tand overmatig cement gaat aanmaken. Dit resulteert in een extreem pijnlijke soort tumoren aan de wortels van snijtanden.

EOTRH is voor het eerst gerapporteerd rond 2000. Het proces wat hiertoe aanzet is tot zover nog onbekend.

Deze ziekte in een gevorderd stadium is progressief en pijnlijk. Onbehandeld veroorzaakt dit uitermate veel pijn en stress aan het paard.

 

Hoe kun je EOTRH herkennen?

EOTRH is te herkennen aan verdikking van het tandvlees, kleine wondjes die eruitzien als een soort puistjes of verkleuringen op het tandvlees ter hoogte van de tandwortel.  Ook wordt er vaak een grote hoeveelheid aan tandsteen waargenomen op de tanden.

EOTRH is een langzame ziekte wat een jarenlang proces is. Een paard kan hierdoor van gedrag en eetgewoonte veranderen.

Symptomen van EOTRH Zijn:

 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Het niet in een appel of wortel willen bijten
 • Een chagrijnig karakter
 • Het niet meer accepteren van het bit
 • Headshaking

Vaak realiseren mensen zich niet hoe erg EOTRH de kwaliteit van leven voor je paard kan beïnvloeden. Vaak zien eigenaren dit pas nadat de pijn is weggenomen door verwijdering van de snijtanden hoeveel pijn hun paard eigenlijk had.

Een test om te zien dat of je paard EOTRH heeft kan zijn door een wortel te voeren. Bijt je paard zonder problemen de wortel door? Geen probleem. Twijfelt je paard of lukt het je paard niet door de wortel te bijten? Dit kan een teken zijn van EOTRH. Vaak heeft het paard pijn aan de tandwortel, waardoor hij niet door de wortel kan bijten.

Wat zijn factoren die EOTRH veroorzaken?

Er is weinig bekend over wat precies EOTRH veroorzaakt. Wel weten we ondertussen dat de kans op EOTRH wordt vergroot door de volgende factoren:

 1. Kribbebijten, luchtzuiger, het overmatig schuren van de tanden langs stalranden of buizen.
 2. Overmatig bezoek aan de tandarts

De bovenstaande factoren verhogen EOTRH doordat dit stress en ontstekingen kan veroorzaken aan de tandwortel.

 1. Parodontitis
 2. PPID – ziekte van Cushing
 3. Het overmatig en langdurig voeren van luzerne

Doordat er minder tijd nodig is om luzerne te vermalen wordt hierbij minder speeksel gebruikt in de mond. Dit lijdt tot het sneller krijgen van tandsteen en irritatie aan het tandvlees. Dit verhoogt uiteindelijk de kans op EOTRH.

Hoe kan EOTRH behandeld worden?

EOTRH kan volledig behandeld worden door het verwijderen van alle snijtanden. EOTRH lijkt een nieuwe aandoening waar vroeger niets tot weinig over bekend was. Hierdoor loopt onderzoek naar EOTRH nog erg achter. Tot zover is de enige succesvolle behandelmethode het verwijderen van alle tanden. Wel kan dit in delen worden gedaan door de meest aangetaste tanden eerst te verwijderen.

Sommige proberen het proces stop te zetten met antibiotica, helaas helpt dit alleen het proces te vertragen. Ook zijn er verschillende supplementen op de markt die beweren de behandeling van EOTRH te bevorderen, helaas is hier nog geen enkel bewijs van dat dit waar is.

Kan mijn paard zonder snijtanden eten?

Paarden kunnen zonder snijtanden gewoon eten. Zelfs wanneer je paard over geen enkele snijtand meer beschikt, kan hij gewoon hooi, gras, kuil of ander ruw- en krachtvoer eten. Wel komt de tong naar buiten, omdat deze niet meer door de tanden binnen wordt gehouden.

Paarden gebruiken de snijtanden niet om te malen, ze assisteren enkel om voedsel af te breken. Een paard kan zich snel aanpassen door enkel de lippen te gebruiken om gras of hooi naar binnen te werken. Meestal zal een paar meer eten en vrolijker zijn na het behandelen van EOTRH.

 

Hoe kan ik de pijn door EOTRH bij mijn paard verlichten?

Pijn door EOTRH kan verlicht worden door het uit de kauwcyclus halen van de aangetaste tanden, het regelmatig schoonmaken van de tanden door het verwijderen van tandsteen en het geven van pijnstillers.

De aangetaste snijtanden kunnen uit de kauwcyclus worden gehaald door het inkorten van de aangetaste tanden en de tegenoverliggende snijtand. Hierdoor krijgt je paard minder druk op de aangetaste snijtanden.

Bij EOTRH wordt er vaak extreem veel tandsteen gevormd, wat ontsteking van het tandvlees veroorzaakt. Het regelmatig schoonmaken van de snijtanden verminderd de ontstekingen aan het tandvlees.

Voor vrijblijvend en gratis advies over eventuele behandelingen van EOTRH kunt u contact opnemen via 0654690804. Graag duidelijke foto’s toevoegen van alle snijtanden met het tandvlees zichtbaar, deze kunnen gestuurd worden via whatsapp.