EOTRH uitgelegd

Gebitsziekte eotrh bij paarden

In dit artikel over EOTRH oftewel Equine Odontoclastic Tooth Reabsorption Hypercementose worden de volgende vragen beantwoord

  1. Wat is EOTRH?
  2. Hoe kun je EOTRH herkennen?
  3. Hoe ontstaat EOTRH?
  4. Hoe kan EOTRH behandeld worden?
  5. Kan mijn paard zonder snijtanden eten?
  6. Hoe kan ik de pijn door EOTRH bij mijn paard verlichten?

 

Wat is EOTRH?

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) is een complex syndroom dat voornamelijk voorkomt bij oudere paarden, meestal boven de 15 jaar, en treft vooral rassen zoals IJslanders en Arabieren. Het is een aandoening die geleidelijk begint maar vaak pas in een vergevorderd stadium wordt opgemerkt. 

EOTRH veroorzaakt pijnlijke veranderingen in de voortanden van paarden. Het essentiële kenmerk is de resorptie van tandwortels door odontoclasten, cellen die botweefsel afbreken. Hierdoor ontstaat hypercementosis, wat de overmatige productie van cement in de tandwortels betekent. Dit proces resulteert in een abnormale verdikking van de wortels en kan leiden tot tumoren-achtige gezwellen aan de wortels van snijtanden.

De eerste meldingen van EOTRH dateren van rond het jaar 2000, maar het precieze mechanisme achter deze aandoening is nog niet volledig begrepen. Wat wel bekend is, is dat het een progressieve en pijnlijke aandoening is als het onbehandeld blijft. Paarden met vergevorderde EOTRH ervaren extreme pijn en stress, wat hun welzijn ernstig kan beïnvloeden.

De diagnose van EOTRH vereist vaak gedetailleerd tandheelkundig onderzoek om de mate van resorptie en hypercementosis te beoordelen. Behandelingsopties kunnen variëren van tandextracties tot pijnmanagement en tandheelkundige ingrepen om de pijn te verlichten en verdere progressie van de aandoening te voorkomen.

Hoe kun je EOTRH herkennen?

Het herkennen van Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) bij paarden is cruciaal voor het welzijn van je viervoeter. Hoewel deze aandoening geleidelijk verloopt, zijn er enkele duidelijke tekenen die je als eigenaar kunt waarnemen.

Allereerst kunnen verdikkingen van het tandvlees een indicatie zijn van EOTRH. Deze verdikkingen kunnen gepaard gaan met kleine wondjes die lijken op puistjes of verkleuringen op het tandvlees rond de tandwortels. Een ander opvallend teken is de ophoping van tandsteen op de tanden van het paard, wat vaak duidt op onderliggende tandheelkundige problemen.

EOTRH is een sluipende ziekte die zich over jaren kan ontwikkelen. Gedurende dit proces kunnen paarden veranderingen in gedrag en eetgewoonten vertonen. Let daarom op symptomen zoals onverklaarbaar gewichtsverlies, het vermijden van harde voedingsmiddelen zoals appels of wortels, een chagrijnige houding, weerstand tegen het bit, en zelfs headshaking.

Een belangrijk aspect om te benadrukken is dat veel eigenaren de impact van EOTRH op de kwaliteit van leven van hun paard onderschatten. Vaak realiseren ze zich pas na behandeling, zoals het verwijderen van aangetaste tanden, hoeveel pijn het paard eigenlijk heeft doorstaan. Daarom is vroegtijdige herkenning en behandeling van EOTRH essentieel.

Een praktische test die je kunt uitvoeren om te bepalen of je paard mogelijk EOTRH heeft, is door hem een wortel te geven om te bijten. Als het paard moeite heeft met bijten of twijfelt bij het kauwen op de wortel, kan dit duiden op pijn aan de tandwortels. Een gezond paard zou zonder problemen de wortel moeten kunnen doorbijten, terwijl een paard met EOTRH mogelijk moeite heeft vanwege de pijnlijke tandwortels.

Wat zijn factoren die EOTRH veroorzaken?

Er blijft nog veel onbekend over de exacte oorzaken van Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH), maar we hebben wel inzicht gekregen in factoren die de kans op deze aandoening vergroten. Deze kennis is van cruciaal belang voor het proactief beheren van de gezondheid van paarden, vooral oudere dieren die vatbaarder zijn voor tandheelkundige problemen.

Verschillende omgevings- en gezondheidsfactoren zijn geïdentificeerd als risicofactoren voor EOTRH. Een van de bekende triggers is het gedrag van Kribbebijten en luchtzuigen, evenals het overmatig schuren van de tanden langs stalranden of buizen. Deze activiteiten kunnen stress en irritatie veroorzaken aan de tandwortels, wat de weg vrijmaakt voor de ontwikkeling van EOTRH.

Een ander aspect dat de kans op EOTRH vergroot, is overmatig tandheelkundig werk. Frequent bezoek aan de tandarts kan leiden tot overmatige manipulatie van de tanden, wat op zijn beurt kan leiden tot ontstekingen en schade aan de tandwortels, waardoor de gevoeligheid voor EOTRH toeneemt.

Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van EOTRH. Parodontitis, een ontsteking van het tandvlees en omliggende weefsels, kan de tandwortels aantasten en de kans op EOTRH vergroten. Daarnaast is de ziekte van Cushing (PPID) geassocieerd met een verhoogd risico op tandheelkundige problemen, waaronder EOTRH.

Een interessante bevinding is ook het verband tussen voeding en EOTRH. Het overmatig en langdurig voeren van luzerne kan bijdragen aan het ontstaan van tandheelkundige problemen, waaronder EOTRH. Dit komt doordat luzerne snel te vermalen is en dus minder speekselproductie vereist, wat kan leiden tot een toename van tandsteen en irritatie aan het tandvlees, wat uiteindelijk de kans op EOTRH vergroot.

Het begrijpen van deze risicofactoren stelt paardeneigenaren en verzorgers in staat om preventieve maatregelen te nemen, zoals het verminderen van stressvol gedrag, regelmatige controle van tandgezondheid, adequaat management van medische aandoeningen en het aanpassen van voeding indien nodig. Zo kunnen we samen de gezondheid en het welzijn van onze geliefde paarden beschermen en verbeteren.

Hoe kan EOTRH behandeld worden?

De meest ingrijpende, maar vaak meest effectieve, behandeling voor EOTRH is het verwijderen van alle aangetaste snijtanden. Dit kan een aanzienlijke verlichting van pijn en ongemak bieden voor het paard. Aangezien EOTRH een progressieve aandoening is, waarbij de tanden geleidelijk aangetast worden, kan het verwijderen van alle tanden de beste langetermijnoplossing zijn. In sommige gevallen kan het verwijderen van de meest aangetaste tanden in fasen worden uitgevoerd, om het trauma voor het paard te minimaliseren.

Er zijn echter andere benaderingen geprobeerd om EOTRH te behandelen, zoals het gebruik van antibiotica om het proces te vertragen. Helaas blijkt uit onderzoek dat antibiotica slechts beperkte voordelen bieden en het proces niet volledig stoppen. Daarom wordt het gebruik van antibiotica meestal niet aanbevolen als enige behandeling voor EOTRH.

Daarnaast zijn er verschillende supplementen op de markt die beweren de behandeling van EOTRH te bevorderen. Deze supplementen kunnen variëren van voedingssupplementen tot kruidenpreparaten. Echter, tot op heden ontbreekt overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze supplementen daadwerkelijk effectief zijn bij het behandelen van EOTRH. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en advies in te winnen bij een dierenarts voordat je besluit om dergelijke supplementen te gebruiken.

Het is essentieel om te benadrukken dat de behandeling van EOTRH een complex proces is dat individueel moet worden aangepakt op basis van de specifieke situatie van elk paard. Het raadplegen van een ervaren dierenarts of een specialist in paardentandheelkunde is van groot belang om de beste behandelingsstrategie te bepalen en de beste zorg te bieden voor paarden die lijden aan EOTRH.

Kan mijn paard zonder snijtanden eten?

Het vermogen van een paard om te eten zonder snijtanden is een vraag die veel paardeneigenaren kunnen hebben, vooral bij aandoeningen zoals Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) die de snijtanden aantasten. Laten we deze kwestie eens grondig bekijken.

Het ontbreken van snijtanden heeft inderdaad invloed op hoe een paard eet, maar het betekent niet dat het paard niet meer kan eten. Zelfs als een paard geen enkele snijtand meer heeft, kan het nog steeds een normaal dieet van hooi, gras, kuil of ander ruwvoer en krachtvoer aannemen. Echter, zonder de snijtanden om de tong binnen te houden, zal de tong naar buiten komen tijdens het kauwen en slikken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat paarden hun snijtanden niet gebruiken om voedsel te malen, maar eerder om het voedsel af te breken voordat het wordt doorgeslikt. Wanneer de snijtanden ontbreken, kan een paard zich aanpassen door vooral de lippen te gebruiken om het voedsel naar binnen te werken. Dit betekent dat ze hun tong en kiezen meer gebruiken voor het vermalen en doorslikken van voedsel.

Interessant is dat veel eigenaren merken dat hun paard na behandeling van EOTRH vaak meer eetlust vertoont en een positievere stemming heeft. Dit komt waarschijnlijk doordat de pijn en ongemak veroorzaakt door de aandoening zijn verminderd, waardoor het paard comfortabeler kan eten en genieten van zijn voedsel.

In gevallen waarin een paard ernstige problemen heeft met het kauwen van voedsel als gevolg van het ontbreken van snijtanden, kan overleg met een dierenarts of specialist op het gebied van paardentandheelkunde nuttig zijn. Zij kunnen aanbevelingen doen voor voeding en management om ervoor te zorgen dat het paard voldoende voeding krijgt en comfortabel kan blijven eten, zelfs zonder snijtanden.

Hoe kan ik de pijn door EOTRH bij mijn paard verlichten?

Het verlichten van pijn veroorzaakt door Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) omvat verschillende benaderingen die gericht zijn op het verminderen van ongemak en het verbeteren van de kwaliteit van leven van het paard. Deze behandelingsmethoden kunnen helpen bij het beheren van de symptomen en het bevorderen van comfort voor het getroffen dier.

Ten eerste kan pijnverlichting worden bereikt door de aangetaste tanden uit de kauwcyclus te halen. Dit wordt vaak gedaan door het inkorten van de aangetaste tanden en de tegenoverliggende snijtand. Hierdoor wordt de druk op de aangetaste snijtanden verminderd, waardoor het paard minder pijn ervaart tijdens het kauwen en eten. Het is belangrijk dat deze procedure zorgvuldig wordt uitgevoerd door een ervaren dierenarts of tandheelkundig specialist om verdere complicaties te voorkomen.

Een andere belangrijke stap in het beheersen van EOTRH-gerelateerde pijn is het regelmatig schoonmaken van de tanden door het verwijderen van tandsteen. EOTRH gaat vaak gepaard met een abnormale ophoping van tandsteen, wat kan leiden tot ontsteking van het tandvlees en verergering van de pijn. Door regelmatig tandsteen te verwijderen, kan de ontsteking van het tandvlees verminderen en kan het paard comfortabeler eten en kauwen.

Naast deze tandheelkundige ingrepen kan het gebruik van pijnstillers ook een belangrijke rol spelen bij het verlichten van pijn veroorzaakt door EOTRH. Pijnstillende medicatie kan worden voorgeschreven door een dierenarts om de pijn te verminderen en het paard te helpen comfortabeler te zijn tijdens de behandeling en het herstelproces.

Het is van vitaal belang om de behandeling van EOTRH aan te pakken als een multidisciplinaire aanpak, waarbij samenwerking tussen dierenartsen, tandheelkundige specialisten en verzorgers essentieel is voor een succesvolle behandeling. Door deze benaderingen te combineren, kunnen we streven naar een verbetering van de levenskwaliteit van paarden die lijden aan EOTRH.

Voor vrijblijvend en gratis advies over eventuele behandelingen van EOTRH kunt u contact opnemen via 0654690804. Graag duidelijke foto’s toevoegen van alle snijtanden met het tandvlees zichtbaar, deze kunnen gestuurd worden via whatsapp.