Heeft mijn paard te lange snijtanden?

Tegenwoordig wordt er vaak geadviseerd om de snijtanden van je paard of pony in te laten korten. Als er grote correcties aan de kiezen nodig zijn, zoals het corrigeren van een golfgebit of een grote achterste haak, dan kan het mogelijk zijn dat de snijtanden te lang zijn geworden. Snijtanden zijn te lang wanneer er met malen geen contact met de kiezen meer is. In deze situatie vind ik het inkorten van snijtanden noodzakelijk.

Toch wordt het inkorten van snijtanden of het aanpassen van de hellingshoek tegenwoordig vaak standaard gedaan. Dit is volgens de formule die is opgesteld voor het “ideale” paardengebit. Elk paard of pony zou volgens deze formule de snijtanden bij iedere behandeling ingekort moeten hebben. Hierbij wordt er gestreefd naar het ideale theoretische beeld. 

Hierbij ontbreekt het bewijs dat dit daadwerkelijk beter is voor het paard. Bij mensen bestaat er ook een omschrijving voor het perfecte gebit, maar hoeveel mensen hebben dit nou echt en wat is het voordeel wat je hiermee behaald? Bij geen enkel diersoort staan de kauwvlakken van de kiezen in rust volledig op elkaar. 

Hierom kort ik snijtanden enkel in wanneer er grote aanpassingen aan de kiezenrijen noodzakelijk zijn geweest of wanneer de occlusie dusdanig laag is dat dit een correctie nodig heeft. Het inkorten van snijtanden in deze situaties is volledig wetenschappelijk verantwoord.

Behandeling snijtanden paard door tandarts