Help mijn paard maakt proppen

Nu de paarden weer van de wei worden gehaald en worden gestald, is het goed om te kijken of je paard op het juiste gewicht blijft. Paarden met een minder goed gebit kunnen moeite hebben met het eten van ruwvoer. De verteerbaarheid van het voer daalt en paarden hebben moeite het voer fijn te malen. Dit leidt uiteindelijk tot minder energieopname en vermagering van het paard.

Als een paard het voer niet meer goed kan malen slikken ze het meestal niet door, maar laten ze het eruit vallen als voerproppen.

Het malingsproces

Het paard maalt door de onderkaak rond te bewegen. Hierdoor draait het ruwvoer in rollen tussen de kiezen en wordt het steeds verder naar achteren verplaats. Als het paard het niet lukt het voer helemaal naar achteren te verplaatsen of als het paard het voer niet voldoende fijn krijgt, dan laat het paard dit als proppen uit de mond vallen.

Mocht je proppen zien bij je paard, vraag dan altijd of je paardentandarts het gebit kan nakijken en behandelen. De paardentandarts kan in de meeste gevallen het gebit weer volledig functioneel krijgen.

Mijn paard oudere blijft na een gebitsbehandeling proppen maken

Soms kan het zijn dat bij oudere paarden het niet meer mogelijk is het gebit zo te krijgen dat het paard geen proppen meer maakt. Als een ouder paard proppen blijft maken kan het helpen door kortvezelig ruwvoer te geven, waardoor het paard minder moeite hoeft te doen voor het vermalen van het ruwvoer.

Hierbij wordt een combinatie van de volgende ingrediënten geadviseerd:

  • Sojahullen
  • Tarwezemelen
  • Bietenpulp
  • Luzerne
  • Lijnzaadkaf
  • Haverkaf

Het maken van proppen door paarden kan veroorzaakt worden door iedere aandoening die de maalcyclus blokkeert of wanneer het paard pijn heeft in de mond. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. Haken

Wanneer haken groot genoeg zijn en de voorwaartse maalbeweging blokkeren gaan paarden proppen maken. Ze kunnen doordat ze enkel zijwaarts malen het voer niet goed meer naar achteren krijgen in de mond.

Of wanneer haken dusdanig lang zijn en in de tegenoverliggende kaak prikken kan het paard proppen gaan maken.

  1. Diastases/Diastema’s

Dit zijn spleten tussen de kiezenrijen, waar voedsel tussen gaat zitten. Hierdoor gaat het tandvlees ontsteken. Dit is een pijnlijke aandoening waardoor paarden niet meer goed het ruwvoer kunnen vermalen.

  1. Golfgebit of trapgebit

Bij het golfgebit of trapgebit kan het paard het voor niet meer naar achteren brengen, dit komt doordat het paard nog enkel (of deels) zijwaarts maalt.

Na behandeling door de paardentandarts van een golfgebit en/of trapgebit kan het paard nog proppen blijven maken! Dit komt doordat na het inkorten en behandelen van deze aandoening (tijdelijk) niet alle kiezen elkaar meer raken. Dit zal op den duur weer verdwijnen.

  1. Een verkeerde hoek in de kiezenrijen en te gladde kiezen

Door een verkeerde hoek in de kiezenrijen of te gladde kiezen kan het zijn dat het paard proppen maakt. Het paard kan dan zijn voer niet goed genoeg vermalen om het door te slikken.