Instrumentarium

Mijn instrumentarium bestaat onder andere uit de volgende instrumenten.

Halster

Een aangepast halster wat met een touw ergens aan een balk, zoals de stang boven de boxdeur of een houten balk. Dit halster is makkelijk groter of kleiner te maken en kan makkelijk op verschillende hoogtes worden aangepast. Dit aangepaste halster zorgt ervoor dat ik als tandarts genoeg ruimte heb om te werken.

Gebitsbehandeling voor een paard

Speculum

Een speculum wordt gebruikt voor het openen van de mond van het paard. Deze zorgt ervoor dat de tandarts goed bij iedere kies kan komen. Zonder speculum kunnen de kiezen nooit goed behandeld en geïnspecteerd worden. Het is belangrijk voor de tandarts om goed te kunnen zien wat je behandeld in de mond.

Speculum voor paarden

Vijlen

Er worden verschillende machinale vijlen gebruikt. Met handmatige vijlen is het lastig om bepaalde bochten te maken en kun je niet bij elke kies komen. Het is ook lastiger bepaalde afwijkingen te corrigeren. De koppen van elektrisch vijlen zijn andere vormen, waardoor je voor de volle 100% een goede gebitsbehandeling kan uitvoeren. Elektrisch vijlen is tevens stuk nauwkeuriger en werkt sneller. Elektrisch vijlen is de enige manier waarbij haken achterin de mond van een paard gecorrigeerd kunnen worden.

De voordelen van machinaal vijlen zijn:

  • Het werkt een stuk sneller en je bent minder lang bezig in de mond van het paard.
  • Brengt minder stress met zich mee voor het paard, doordat de behandeling een stuk minder tijd in beslag neemt.
  • Je kan met elektrische vijlen makkelijker achterin de mond komen.
  • Het balanceren van het gebit kan preciezer.
  • Vermindert het gevaar om schade aan te brengen aan de tanden.
  • Vermindert schade aan de wangen.
  • Is minder belastend voor de tandarts. Elektrisch vijlen maakt het werk lichter.

Tandextractiebenodigdheden

Om tanden en kiezen te verwijderen zijn er verschillende specialistische tangen, beitels en andere gereedschappen nodig.

instrumenten extractie molaren en slijpen kiezen paarden pony