Instrumentarium

Mijn instrumentarium bestaat onder andere uit de volgende instrumenten.

Halster

Het gebruik van een halster bij een paardentandarts biedt meerdere voordelen. Door een halster te gebruiken, kan het paard gemakkelijk worden gecontroleerd en stilgehouden tijdens de tandheelkundige procedure. Dit is vooral belangrijk omdat paarden zich soms onrustig kunnen gedragen tijdens tandheelkundige controles en behandelingen. Het halster biedt de tandarts ook de mogelijkheid om het hoofd van het paard op een comfortabele hoogte te positioneren voor de ingreep, waardoor het werk van de tandarts efficiënter en veiliger wordt.

paard klaar voor gebitsbehandeling

Speculum (mondklem)

Een speculum is een onmisbaar instrument voor een paardentandarts. Het wordt gebruikt voor het openen van de mond van het paard tijdens tandheelkundige controles en behandelingen. Het speculum bestaat uit twee delen die aan elkaar worden bevestigd en geplaatst worden in de mond van het paard. Het zorgt ervoor dat de mond van het paard veilig en comfortabel open blijft staan, waardoor de tandarts volledige toegang heeft tot alle tanden en kiezen.

Het gebruik van een speculum heeft verschillende voordelen. Ten eerste stelt het de tandarts in staat om een grondige inspectie van het gebit uit te voeren. Doordat het paard zijn mond niet kan sluiten, heeft de tandarts een duidelijk zicht op alle tanden en kiezen, inclusief de moeilijk bereikbare achterste kiezen. Dit helpt bij het identificeren van eventuele problemen, zoals tandbederf, haken of afgebroken tanden.

Daarnaast biedt het speculum een veilige werkomgeving voor zowel de tandarts als het paard. Het zorgt ervoor dat het paard zijn mond niet kan sluiten of plotseling kan bewegen, waardoor het risico op verwondingen voor zowel het paard als de tandarts wordt verminderd. Bovendien stelt het speculum de tandarts in staat om tandheelkundige instrumenten veilig en nauwkeurig te gebruiken zonder het risico van beschadiging van de mond of het gebit van het paard.

 

Tot slot maakt het gebruik van een speculum het voor de tandarts mogelijk om tandheelkundige behandelingen efficiënter uit te voeren. Doordat de mond van het paard stevig geopend blijft, kan de tandarts gemakkelijk instrumenten inbrengen om ongewenste scherpe randen glad te maken, kiezen bij te werken of tandextracties uit te voeren. Dit vermindert de tijd die nodig is voor de behandeling en minimaliseert het ongemak voor het paard.

Ik beschik over een tiental mondklemmen, waaronder een mondklem speciaal voor de allerkleinsten!

Speculum voor paarden

Spiegel

Mondspiegels worden gebruikt om delen van de mond te inspecteren die moeilijk zichtbaar zijn. Ze hebben een gebogen handvat en een spiegel aan het uiteinde, waarmee de tandarts een beter zicht kan krijgen op moeilijk bereikbare gebieden.

Hiermee worden onder andere afgebroken kiezen, diastema’s, fracturen, cariës en de pulpa’s gecontroleerd.

Spiegel die gebruikt wordt bij paardentandarts
diastase en cariës instrumenten paard

Pincetten en tangen

Pincetten en tangen worden gebruikt om loszittende tanden en kiezen vast te pakken en te verwijderen. Ze zijn speciaal ontworpen voor de tandheelkunde bij paarden en helpen de tandarts om veilig en nauwkeurig tandextracties uit te voeren.

Machinale vijlen

Bij tandheelkundige behandelingen voor paarden worden verschillende machinale vijlen gebruikt, waarvan de elektrische vijlen specifieke voordelen bieden. Handmatige vijlen kunnen beperkt zijn in het bereiken van bepaalde bochten en moeilijk toegankelijke kiezen, waardoor het lastig kan zijn om bepaalde afwijkingen in het gebit te corrigeren. Door het gebruik van elektrische vijlen met diverse vormen van koppen, kan een behandelaar echter een grondige en nauwkeurige gebitsbehandeling garanderen. Deze vijlen maken het mogelijk om op een efficiënte manier haken achterin de mond van een paard te corrigeren, wat met handmatige vijlen vaak moeilijker is.

Het gebruik van elektrische vijlen kent meerdere voordelen die de tandheelkundige behandeling voor paarden aanzienlijk verbeteren:

Tijdsbesparing en stressvermindering voor het paard: Omdat elektrische vijlen sneller werken, kan de behandelaar efficiënter te werk gaan. Dit resulteert in een kortere behandeltijd, wat de stress en ongemak van het paard tijdens de procedure vermindert.

Verbeterde toegang tot moeilijk bereikbare plekken: Elektrische vijlen maken het eenvoudiger om achterin de mond van het paard te komen, waardoor behandelingen op die locaties nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.

Precieze balancering van het gebit: Dankzij de diverse vormen van koppen kunnen elektrische vijlen helpen bij het nauwkeurig balanceren van het gebit van het paard, wat essentieel is voor een goede mondgezondheid.

Minder risico op schade aan de tanden en wangen: Het gebruik van elektrische vijlen vermindert het gevaar van het veroorzaken van beschadigingen aan zowel de tanden als de wangen van het paard, omdat de behandelaar met meer controle en precisie kan werken.

Verminderde fysieke belasting voor de tandarts: Door de efficiëntie en precisie van elektrische vijlen wordt de fysieke belasting van de tandarts verminderd, waardoor het werk lichter wordt en tegelijkertijd met een hogere mate van zorgvuldigheid kan worden uitgevoerd.

Kortom, het gebruik van elektrische vijlen biedt tal van voordelen die bijdragen aan een effectieve en geavanceerde gebitsbehandeling voor paarden, waarbij het welzijn van het dier en de efficiëntie van de behandeling voorop staan.

 

instrumenten extractie molaren en slijpen kiezen paarden pony

Verlichting

Verlichting wordt gebruikt om de mond van het paard goed te kunnen zien tijdens de behandeling. Het zorgt voor een betere zichtbaarheid van de tanden en kiezen, waardoor de tandarts de gebitsproblemen beter kan identificeren en behandelen.

 

Al deze instrumenten zijn van vitaal belang voor een succesvolle gebitsbehandeling bij paarden. Ze stellen de paardentandarts in staat om het gebit te inspecteren, problemen te identificeren en eventuele behandelingen nauwkeurig uit te voeren. Door het gebruik van speciaal ontworpen instrumenten kan de paardentandarts zorgen voor een optimale mondgezondheid en welzijn van het paard.

Ik maak gebruik van een lampje die ik aan de mondklem verbind, hierdoor heb ik constant en altijd dezelfde verlichting. 

mondklem met speculum light

Motor op accu

Mijn elektrische vijlen werken zowel met een voetpedaal of op accu. Doordat ik beschik over een motor op accu is óók mogelijk zonder sedatie te behandelen.

Paardentandarts werkt op accu