Bij Paardentandarts Wolf zijn we er trots op dat we als één van de weinige óók machinale gebitsbehandelingen zonder sedatie aanbieden, waardoor uw paard de nodige zorg krijgt zonder stress. Dit wordt enkel op verzoek aangeboden, bij drachtige merries, bij bejaarde paarden of bij een medische indicatie.Om ervoor te zorgen dat deze behandelingen veilig en effectief zijn, moeten echter een paar belangrijke voorwaarden worden vervuld.

Behandeling voortanden en snijtanden paard door paardentanderts

Voorwaarden voor een Gebitsbehandeling Zonder Sedatie

1. Behandelkwaliteit Moet Gegarandeerd Blijven
De kwaliteit van de behandeling is onze hoogste prioriteit. We kunnen alleen een behandeling zonder sedatie uitvoeren als we zeker weten dat dit de effectiviteit van de behandeling niet in gevaar brengt. Dit betekent dat we dezelfde hoge standaarden kunnen handhaven als bij een behandeling met sedatie.

2. Geen Extreme Gebitsafwijkingen
Paarden met ernstige gebitsproblemen, zoals ernstige haken, wolfstanden of andere afwijkingen, kunnen een behandeling zonder sedatie mogelijk niet goed verdragen. Voor deze paarden is het vaak veiliger en effectiever om sedatie te gebruiken om grondige en pijnvrije zorg te garanderen.

3. Acceptatie van de Behandeling door het Paard
Het paard moet de behandeling voldoende accepteren zodat we onze werkzaamheden veilig en volgens onze standaarden kunnen uitvoeren. Dit houdt in dat het paard kalm moet blijven en geen extreme weerstand mag vertonen. Als het paard te onrustig is of zich hevig verzet, kan de behandeling zonder sedatie niet worden voortgezet.

4. Beschikking over een Afgesloten Ruimte (Stal)
Voor een succesvolle behandeling zonder sedatie is het essentieel dat we in een gecontroleerde en veilige omgeving kunnen werken. Een afgesloten ruimte, zoals een stal, zorgt ervoor dat het paard niet kan ontsnappen of zichzelf kan verwonden tijdens de procedure. Dit helpt ons ook om de behandeling efficiënt en zonder onnodige onderbrekingen uit te voeren.

 

Onze werkwijze bij gebitsbehandeling zonder sedatie

Wanneer uw paard aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet en de behandeling zonder sedatie kan plaatsvinden, volgen we een zorgvuldige en doordachte procedure om een veilige en effectieve gebitsbehandeling te garanderen. Hieronder beschrijven we de gedetailleerde stappen die we ondernemen:

1. Rustige Werkomgeving Creëren

We zorgen ervoor dat het paard zich in zijn eigen vertrouwde omgeving bevindt. Dit helpt om stress en onrust te minimaliseren. We streven naar een serene werkomgeving door het vermijden van harde geluiden, plotselinge bewegingen en andere potentieel storende factoren. Het paard kan zich hierdoor meer ontspannen voelen, wat bijdraagt aan een soepeler verloop van de behandeling.

2. Voorbereiding van het Paard

Voordat we beginnen met de daadwerkelijke behandeling, voeren we een grondig onderzoek uit van het hoofd van het paard. Dit omvat het controleren van de ogen, oren, en mond om eventuele problemen of ongemakken op te sporen. Tijdens deze fase zorgen we ervoor dat het paard zich op zijn gemak voelt en vertrouwd raakt met onze aanwezigheid en de gebruikte apparatuur.

3. Plaatsing van het Speculum

Het zorgvuldig plaatsen van het speculum is een cruciale stap in de behandeling. Dit instrument helpt ons om de mond van het paard open te houden voor een gedetailleerde inspectie en behandeling van het gebit. We plaatsen het speculum met de grootst mogelijke zorg en aandacht om ongemak voor het paard te minimaliseren. Het speculum stelt ons in staat om efficiënt en nauwkeurig te werken, wat essentieel is voor een succesvolle behandeling.

4. Gebruik van de Draagbare Motor

Voor de gebitsbehandeling maken we gebruik van een moderne, accu-aangedreven motor. Deze motor is speciaal ontworpen om stil en efficiënt te werken, wat bijdraagt aan een stressvrije ervaring voor het paard. Het gebruik van deze draagbare motor biedt ons de flexibiliteit om mee te bewegen met de natuurlijke bewegingen van het paard, waardoor we een grondige en zorgvuldige behandeling kunnen uitvoeren. Dankzij de stille werking van de motor wordt het risico op angst of stress bij het paard aanzienlijk verminderd.

Onze Standaard van Zorg

Bij paardentandarts Wolf streven we ernaar om de best mogelijke zorg te bieden aan uw paard, met minimale stress en maximale effectiviteit. Ik maak gebruik van geavanceerde apparatuur en methoden om ervoor te zorgen dat elke gebitsbehandeling grondig en veilig is. We kunnen elk paard individueel beoordelen om te bepalen of een behandeling zonder sedatie haalbaar en veilig is.

Is Sedatie Ooit Nodig?

Hoewel de meeste paarden goed reageren op een machinale gebitsbehandeling zonder sedatie, zijn er gevallen waarin sedatie noodzakelijk kan zijn. Bijvoorbeeld bij zeer angstige of onrustige paarden, of bij complexe gebitsproblemen. In zulke gevallen zal de beslissing om sedatie te gebruiken worden genomen.

Neem Contact Op

Wilt u meer weten over onze gebitsbehandelingen zonder sedatie of wilt u een afspraak maken? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Bij Paardentandarts Wolf staan we klaar om uw paard de best mogelijke zorg te bieden, met oog voor comfort en welzijn. Uw paard verdient het beste, en wij zijn hier om dat te garanderen..

Nieuwsgierige shetlanders tijdens behandeling gebit pony