Wat kost een paardentandarts?

Het bezitten van een paard is een grote verantwoordelijkheid en investering. Een van de belangrijkste aspecten van paardenverzorging is het onderhoud van hun tanden, wat essentieel is voor hun algehele gezondheid en welzijn. Paarden hebben regelmatige gebitscontroles nodig om ervoor te zorgen dat hun tanden gezond blijven, eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en om complicaties te voorkomen die kunnen leiden tot dure behandelingen. Een paardentandarts is een specialist die zich richt op de tandheelkundige zorg voor paarden. In dit artikel bespreken we uitgebreider de kosten van een paardentandarts, wat u kunt verwachten tijdens een bezoek en het belang van goede tandheelkundige zorg voor uw paard.

Gemiddelde kosten gebitsbehandeling van een paard

De kosten van een paardentandarts kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw locatie, de ervaring van de tandarts en de specifieke behandeling die uw paard nodig heeft. Over het algemeen kunt u verwachten dat de kosten voor een routinecontrole en gebitsverzorging tussen de €80 en €200 liggen. Dit omvat meestal een algemeen onderzoek, het vijlen van scherpe randen, het in balans brengen van het gebit en het controleren op tekenen van tandbederf of infectie.

Als er aanvullende behandelingen nodig zijn, zoals het trekken van tanden, het behandelen van een infectie of het plaatsen van vullingen, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat het regelmatig laten controleren en verzorgen van de tanden van uw paard kan helpen om dure behandelingen op lange termijn te voorkomen.

Factoren die de kosten beïnvloeden

 1. Locatie: De kosten van een paardentandarts kunnen variëren afhankelijk van waar u woont. In sommige regio’s zijn de prijzen hoger vanwege hogere kosten van levensonderhoud en overheadkosten voor de tandarts.
 2. Ervaring: Een meer ervaren paardentandarts kan hogere tarieven in rekening brengen vanwege hun expertise en vaardigheden. Het is belangrijk om een tandarts te kiezen met voldoende ervaring om uw paard de best mogelijke zorg te bieden.
 3. Speciale behandelingen: Als uw paard speciale tandheelkundige zorg nodig heeft, zoals het trekken van tanden, het behandelen van een infectie of het plaatsen van vullingen, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn dan voor een routinecontrole.
 4. Reiskosten: Veel paardentandartsen bieden mobiele diensten aan en reizen naar uw locatie om uw paard te behandelen. Het kan zijn dat u extra moet betalen voor de reiskosten van de tandarts, vooral als ze een aanzienlijke afstand moeten afleggen om bij u te komen.
paardentandarts aan het werk

Het belang van goede tandheelkundige zorg voor uw paard

Een goede tandheelkundige zorg is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van uw paard. Paarden hebben een uniek gebit dat voortdurend groeit en slijt, waardoor er regelmatig onderhoud nodig is om problemen te voorkomen. Enkele redenen waarom tandheelkundige zorg belangrijk is, zijn:

 1. Voeding: Gezonde tanden zijn cruciaal voor de voeding van uw paard, aangezien ze hun voedsel moeten kunnen kauwen en vermalen om het goed te kunnen verteren. Problemen met het gebit kunnen leiden tot gewichtsverlies, koliek en andere gezondheidsproblemen.
 2. Prestaties: Paarden met tandheelkundige problemen kunnen last hebben van pijn of ongemak, wat hun prestaties en gedrag kan beïnvloeden. Dit is vooral belangrijk voor sportpaarden en paarden die worden gebruikt voor recreatieve doeleinden.
 3. Levensduur: Regelmatige gebitscontroles en onderhoud kunnen de levensduur van uw paard verlengen door problemen zoals infecties, abcessen en tandverlies vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Tips om kosten te besparen

 1. Preventieve zorg: Door uw paard regelmatig te laten controleren en ervoor te zorgen dat hun tanden goed worden onderhouden, kunt u dure behandelingen op lange termijn voorkomen.
 2. Onderzoek: Vergelijk de prijzen en diensten van verschillende paardentandartsen in uw omgeving om de beste deal te vinden. Vraag om aanbevelingen van vrienden of collega-paardenbezitters om een betrouwbare en betaalbare tandarts te vinden.
 3. Groepskortingen: Sommige paardentandartsen bieden kortingen aan voor het behandelen van meerdere paarden op dezelfde locatie. Als u meerdere paarden heeft of samenwerkt met andere paardenbezitters, kunt u mogelijk geld besparen door gezamenlijk afspraken te maken.

 

Het onderhouden van de tanden van uw paard is essentieel voor hun algehele gezondheid en welzijn. Hoewel de kosten van een paardentandarts aanzienlijk kunnen zijn, is het een noodzakelijke investering in de gezondheid van uw paard. Door regelmatige controles en preventieve zorg kunt u mogelijke problemen vroegtijdig opsporen en dure behandelingen op lange termijn voorkomen.

Wat kost een paardentandarts en specifieke behandelingen?

De kosten van een paardentandarts en specifieke behandelingen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, ervaring van de tandarts, complexiteit van de behandeling en de individuele behoeften van het paard. Hier zijn enkele geschatte prijzen voor veelvoorkomende diensten, samen met aanvullende informatie over wat elke dienst omvat:

 1. Standaard gebitscontrole en onderzoek: Dit omvat meestal een algemeen onderzoek van het paard, inclusief het hoofd en de kaak, gevolgd door een grondige controle van het gebit met behulp van een mondspiegel. De tandarts zal op zoek gaan naar veelvoorkomende problemen, zoals scherpe randen, haken, diastase en ontstekingen.
 2. Gebitsbehandeling: Deze procedure omvat het vijlen van scherpe randen en oneffenheden op de kiezen van het paard om een gelijkmatig kauwvlak te creëren en pijn of ongemak tijdens het eten te voorkomen. Afhankelijk van de ernst van het probleem.
 3. Wolfstanden verwijderen: Wolfstanden zijn kleine, rudimentaire tanden die zich meestal vlak voor de eerste kiezen bevinden. Ze kunnen problemen veroorzaken bij het dragen van een bit en moeten mogelijk worden verwijderd. De kosten variëren afhankelijk van de complexiteit van de extractie, zoals de grootte en locatie van de tand.
 4. Behandeling van diastase: Diastase is een abnormale ruimte tussen de kiezen die kan leiden tot voedselophoping en ontsteking van het tandvlees. De behandeling omvat meestal het reinigen van de ruimte en het plaatsen van een vulmateriaal om te voorkomen dat er opnieuw voedsel vast komt te zitten. De kosten zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening en het aantal betrokken tanden.
 5. Tandextractie: In sommige gevallen moet een tand worden verwijderd vanwege ernstige schade, infectie of andere problemen. De kosten van een tandextractie variëren afhankelijk van de complexiteit van de procedure, zoals de locatie van de tand en de mate van beschadiging.
 6. Snijtandextracties door EOTRH: EOTRH staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis, een pijnlijke aandoening die voornamelijk de snijtanden van het paard aantast. In gevorderde gevallen kan het nodig zijn om de aangetaste snijtanden te extraheren.

De kosten van een snijtandextractie bij een paardentandarts kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, ervaring van de tandarts, het aantal aangetaste tanden en de complexiteit van de extractie. Een ruwe schatting van de kosten voor een snijtandextractie bij een paard met EOTRH ligt tussen €50 en €200 per tand. Deze prijs kan hoger uitvallen als er meerdere tanden moeten worden verwijderd of als er complicaties optreden tijdens de procedure.

Ingreep

Kosten laag

Kosten gemiddeld

Kosten hoog

Gebitscontrole

 €0

 €30

 €50

Gebitsbehandeling

 €100

 €140

 €180

Kiesextractie

 €300

 €500

 €800

Snijtandextractie enkel

 €50

 €100

 €200

Extractie van alle (12) snijtanden

 €500

 €900

 €1500

Extractie de helft van de snijtanden (6) 

 €300

 €500

 €800

Behandeling diastase

 €0

 €50

 €200

Extractie wolfskiezen

 €0

 €50

 €150

Melkdoppen verwijderen

 €0

 €20

 €40

Vulling plaatsen

 €700

 €1200

Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor sedatie of pijnbestrijding, afhankelijk van de behoeften van het paard en de specifieke procedure. Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts schattingen zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren. Het is altijd het beste om contact op te nemen met een lokale paardentandarts voor een nauwkeurige prijsopgave en om te bespreken welke behandelingen nodig zijn voor uw paard.

paard met eotrh Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis