Wolfstanden

Wolfstanden bij paarden: Een uitgebreide handleiding.

Wolfstanden zijn kleine, puntige tanden die vlak voor de eerste kiezen in de mond van een paard groeien. Ze worden meestal aangetroffen in de bovenkaak en in enkele gevallen ook in de onderkaak. Deze tanden zijn meestal slechts enkele millimeters tot 1,5 centimeter lang en worden vaak verward met melktanden of als een vroeg stadium van permanente tanden. In tegenstelling tot melktanden vallen wolfstanden echter niet vanzelf uit. Bij sommige paarden komen ze niet eens door en blijven ze onder het tandvlees zitten. Wolfstanden komen voor bij ongeveer 20 tot 25% van de paarden en pony’s. 

 

Functie van Wolfstanden bij Paarden

Het is onduidelijk waarom paarden wolfstanden hebben, omdat ze geen functioneel doel dienen. In tegenstelling tot de andere tanden in de mond van een paard hebben wolfstanden niet meerdere wortels eraan vastzitten. Het zijn gewoon kleine, nutteloze tanden die grote problemen kunnen veroorzaken voor het paard. Het is een overblijfsel uit de prehistorie.

paardentandarts aan het werk
Extreme wolfskies bij ouder paard, erg groot

Wolfskiezen komen voor in alle soorten en maten, in deze foto zie je een erg grote wolfskies bij een 15 jarig paard. 

Impact van wolfskiezen op de Gezondheid en het Welzijn van het Paard

Wolfstanden kunnen veel pijn en ongemak veroorzaken bij paarden, met name wanneer er gereden wordt met een bit. Dit komt doordat het bit druk kan uitoefenen op de gevoelige zenuwen in de mond van het paard, wat aanzienlijke pijn en ongemak kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot gedragsproblemen zoals hoofdschudden, steigeren of weigeren om het bit aan te nemen.

Het verwijderen van wolfskiezen

Om problemen met wolfskiezen te voorkomen haal ik altijd bij de eerste behandeling deze eruit. Op oudere leeftijd of als het paard bitloos wordt gereden wordt in overleg met de eigenaar besloten tot extractie of het laten zitten van de wolfskies.

Als een paard wolfstanden heeft, wordt vaak aanbevolen om ze te laten verwijderen. Dit is meestal een eenvoudige procedure die kan worden uitgevoerd door een gekwalificeerde paardentandarts of dierenarts. De procedure omvat het gebruik van gespecialiseerde gereedschappen om de tanden te verwijderen. Na de procedure kan het paard meestal binnen enkele dagen zijn normale activiteiten hervatten.

Het Belang van Regelmatige Controles

Het is belangrijk om regelmatig de tanden van het paard te laten controleren, ook op de aanwezigheid van wolfstanden. Soms worden ze over het hoofd gezien bij de jaarlijkse controle, maar het is belangrijk om ze tijdig te ontdekken en eventueel te laten verwijderen. Door de aanwezigheid van wolfstanden tijdig te ontdekken en eventueel te laten verwijderen, kan veel leed voor het paard voorkomen worden.

Conclusie

Wolfstanden zijn kleine tanden die veel pijn en ongemak kunnen veroorzaken bij paarden. Hoewel ze geen functioneel doel dienen, kunnen ze een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid en het welzijn van een paard. Als je paard wolfstanden heeft, wordt aanbevolen om ze te laten verwijderen door een gekwalificeerde professional om mogelijke complicaties of ongemak voor je paard te voorkomen. Door regelmatig de tanden van het paard te laten controleren, kunnen eventuele problemen tijdig ontdekt worden.

Wat zijn Blinde Wolfskiezen?

Blinde wolfskiezen zijn wolfstanden die niet volledig door het tandvlees heen zijn gekomen. Ze worden ‘blind’ genoemd omdat ze verborgen zijn onder het tandvlees en dus niet direct zichtbaar zijn bij een normaal mondonderzoek. Ondanks hun onzichtbaarheid kunnen deze tanden nog steeds voor problemen zorgen bij het paard.

Problemen veroorzaakt door Blinde Wolfskiezen

Net als zichtbare wolfstanden kunnen ook blinde wolfstanden pijn en ongemak veroorzaken bij paarden, vooral wanneer er met een bit wordt gereden. De druk van het bit kan de gevoelige zenuwen in de mond van het paard raken, wat aanzienlijke pijn en ongemak kan veroorzaken. Dit kan leiden tot gedragsproblemen zoals hoofdschudden, steigeren of weigeren om het bit aan te nemen.

Diagnose van Blinde Wolfskiezen

De diagnose van blinde wolfskiezen kan een uitdaging zijn, omdat ze niet altijd zichtbaar zijn bij een normaal mondonderzoek. Vaak worden ze alleen ontdekt wanneer een paard symptomen begint te vertonen, zoals pijn of ongemak bij het rijden. Een grondig mondonderzoek door een ervaren paardentandarts of dierenarts, mogelijk met behulp van röntgenfoto’s, kan helpen om blinde wolfskiezen te identificeren. Blinde wolfskiezen kunnen gemakkelijk over het hoofd gezien worden. Dit is ook de reden dat ik bij jonge paarden altijd voor het indoen van het speculum al voel op eventuele blinde wolfskiezen.

Behandeling van Blinde Wolfskiezen

Net als zichtbare wolfstanden worden blinde wolfskiezen meestal verwijderd om het comfort en de gezondheid van het paard te verbeteren. Dit is een procedure die moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde paardentandarts of dierenarts. Het kan iets gecompliceerder zijn dan het verwijderen van zichtbare wolfstanden, omdat de tandarts of dierenarts eerst door het tandvlees moet snijden om bij de tand te komen. Na de ingreep kan het paard echter meestal binnen enkele dagen zijn normale activiteiten hervatten.

Conclusie

Blinde wolfskiezen kunnen net zo veel problemen veroorzaken als zichtbare wolfstanden, ondanks dat ze verborgen zijn onder het tandvlees. Regelmatige mondonderzoeken en aandacht voor eventuele gedragsveranderingen kunnen helpen om deze verborgen tanden te identificeren en te behandelen, waardoor het comfort en de gezondheid van het paard worden verbeterd.