Wolfstanden

Wolfstanden komen voor bij ongeveer 20 tot 25% van de paarden en pony’s. Deze zijn meestal te vinden in de bovenkaak en komen meestal met twee tegelijk. Zelden komen ze voor in de onderkaak. Vaak zijn deze slechts één tot twéé centimeter lang en steken ze maar een paar millimeter boven het tandvlees uit. Bij niet bereden paarden veroorzaken wolfskiezen geen problemen. Pas zodra we een paar een bit indoen kunnen er problemen door de wolfskies ontstaan. Door de druk van het bit tegen de kies krijgt de vasthechting van deze kies het zwaar te verduren en kan soms zelfs afbreken. Bij afwezigheid van de wolfskies komt de druk van het bit op de eerste kiezen terecht, deze kiezen zijn een stuk groter en robuuster, waardoor het bit geen enkele invloed heeft op de vasthechting van deze kies.

Extreme wolfskies bij ouder paard, erg groot

Wolfskiezen komen voor in alle soorten en maten, in deze foto zie je een erg grote wolfskies bij een 15 jarig paard. 

Wolfskiezen zijn vaak vervelend voor je paard als deze gereden wordt met een bit. Soms zijn ze ook erg gepunt, waarbij druk van het bit of neusriem letsel kan veroorzaken aan de binnenkant van de wand. 

Om problemen met wolfskiezen te voorkomen haal ik altijd bij de eerste behandeling deze eruit. Op oudere leeftijd of als het paard bitloos wordt gereden wordt in overleg met de eigenaar besloten tot extractie of het laten zitten van de wolfskies.

Blinde wolfskiezen

Blinde Wolfskiezen in de bovenkaak zijn wolfskiezen die onder het tandvlees zitten. Deze zijn niet doorgekomen en je voelt voor de eerste kiezen aan de bovenkaak een bultje. Deze wolfskiezen zijn blind, doordat ze schuin zijn ingeplant, hierdoor komt de kies zelden door het tandvlees heen.