Gebitsbehandeling

Paarden zijn gemaakt om langvezelig voer te kauwen, zoals wilde grassen die grove, lange vezels hebben. Deze grassen vergen een intensieve inspanning van het maalproces. De zijwaartse kauwbeweging is hierbij noodzakelijk om deze soorten grassen te malen.

De hoeveelheid tijd van dit kauwproces zorgt ervoor dat kiezen en tanden in de natuur op gelijkmatige wijze afslijten. Sinds paarden nu alleen nog maar verfijnde diëten van granen en kortvezelig ruwvoer krijgen en grassen die makkelijk te vermalen zijn, is een gebitsbehandeling noodzakelijk.

De meeste weilanden worden door mensen ingezaaid, dit zorgt voor een goed onderhouden grasveld. Deze grassen bevatten voor paarden alleen soorten die te makkelijk te vermalen zijn, waardoor het gebit in mindere mate en ongelijkmatig afslijt.

De minimale inspanning om dit voer te vermalen zorgt ervoor dat paarden een kortere en ondiepere kaakbeweging maken. Hierdoor kom je vaak een veel te steile hoek tegen in de kiezenrijen, waardoor er messcherpe punten ontstaan en dit verwondingen in de mond kan veroorzaken.

Paardengebit na behandeling

Onderhoud

Een gebit wat op de juiste manier is onderhouden en behandeld is voor paarden belangrijk om zich prettig te voelen tijdens het rijden. Als alle tanden en kiezen volledig in evenwicht zijn zal het paard geen irritatie ondervinden van de tanden of kiezen. Om het bit aangenamer te maken in de mond plaats ik op verzoek bitseats.

De doelen van gebitsbehandeling

  • Het verlossen van pijnklachten.
  • Het verwijderen van haakjes, ramps, gebroken elementen en diastasen behandelen.
  • Betere functionaliteit van het gebit.
  • Verwijderen van allerlei storende invloeden die de functionaliteit kunnen beïnvloeden. Het verwijderen van wolfstanden en het maken van bitseats.
  • Zorgen voor een optimale maalbeweging.
  • Elke tand of kies aanpassen die de maalbeweging verstoort, zoals een protuberante, fractuur of een los element.
  • Het zorgen voor een juiste hoek in de kiezenrijen.
  • Effectiever gebruik van het bit.


Kortom paarden hebben regelmatig een tandheelkundige behandeling nodig om te voorkomen dat er veel scherpe oppervlaktes en afwijkingen in het gebit kunnen ontstaan. Hierdoor kan pijn aan wangen, lippen, tong en tanden bij de paarden in een vroeg stadium worden geconstateerd.