Werkwijze

Eigenaren mogen altijd voelen en meekijken wat er wordt aangepast tijdens de behandeling. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd uit te leggen wat er wordt gedaan en waarom. Er wordt gebruik gemaakt van de laatste en meest innovatieve instrumenten voor gebitsbehandelingen bij paarden.

Onderzoek naar afwijkingen

De gebitsbehandeling begint altijd met het grondig onderzoeken van het hoofd en gebit. Hierbij onderzoeken we het volgende:

  • De totale gesteldheid van het paard.
  • De aanwezigheid van abcessen, neusuitvloeiingen en onregelmatigheden aan het hoofd.
  • De symmetrie van het hoofd wordt gecontroleerd.
  • De bewegelijkheid van de kaak wordt gecontroleerd.
  • De kauwspieren worden gecontroleerd of ze goed ontwikkeld zijn.
  • Het kaakgewricht wordt gecontroleerd op afwijkingen.
  • De snijtanden, hengstentanden en wolfskiezen worden gecontroleerd.
  • Als laatste wordt het speculum geplaatst en worden alle kiezen beoordeeld en gecontroleerd. Tevens wordt er duidelijk uitgelegd wat er te zien is en hoe het behandeld gaat worden.
Paarden gebit

De behandeling

De gebitsbehandeling gebeurt met behulp van een elektrische vijl. Hiermee worden de scherpe punten van de kiezen en haken weggehaald. Daarna worden de kiezenrijen in de juiste hoek gezet en uitgebalanceerd. Op de eerste kiezen kunnen bitseats worden aangebracht, deze bitseats veraangenamen de ligging van het bit en voorkomen beschadigingen van het slijmvlies door het bit.

Als volgende stap worden de hengstentanden afgerond en de wolfskiezen verwijderd. Als laatste worden de snijtanden gecorrigeerd en ingekort. 

Ik streef naar een perfecte sluiting van de kiezenrijen, wat noodzakelijk is voor het goed vermalen van het voer. We werken toe naar een zo optimaal mogelijke balans in het gebit. De totale kauwdruk moet zijn verdeeld over de kaakgewrichten, kiezen en tanden. Het gebit staat dan in “balans”.

Dit is de basis van de behandeling die ook op de bekendste tandartsenopleidingen wordt gebruikt, zoals Idaho.

 
Alle bevindingen en een volledige samenvatting van de behandeling registreren wij virtueel. Dit wordt na afloop naar uw e-mail verstuurd.

 

Onderzoek paardengebit