Paardentanden wat je dient te weten

Verbeter je kennis over de mondgezondheid van paarden met deze informatieve feiten over tandheelkundige anatomie, onderzoeken en problemen. Paardentandarts Wolf biedt een vereenvoudigde benadering om de paardenmond en tanden te begrijpen.

Hier zijn 20 intrigerende en nuttige feiten over de mondgezondheid van paarden:

 1. De tandstructuur van een paard bestaat uit dentine, cementum en glazuur, waarbij glazuur het hardste onderdeel is. Het pulp draagt de primaire bloed- en zenuwvoorziening van de tand.

 2. Drie klassen tanden hebben verschillende functies bij paarden: hoektanden, snijtanden en kiezen die samen het voedsel malen en het naar achteren van de mond verplaatsen om te slikken.

 3. De bit die tijdens het rijden wordt gebruikt, mag niet in conflict komen met de tanden van het paard. Het moet alleen contact maken met de mondhoeken, de tong en de tanden van het paard om de beweging van het paard te controleren, zonder druk op de tanden uit te oefenen.

 4. Door te weten hoe een gezonde mond eruitziet, wordt het mogelijk om verkleuringen als mogelijke problemen te herkennen. De bovenkant van de tong kan bruin of zwart worden gekleurd door plantenpigmenten en vuil.

 5. Tanden komen ongeveer 3 milimeter per jaar uit gedurende het hele leven van een paard, ter compensatie van normale slijtage veroorzaakt door veertigduizend kauwbewegingen per dag. Oudere paarden kunnen enkele van hun tanden verliezen in hun 20er jaren door overmatige slijtage.

 6. De kauwvlakken van paarden zijn niet vlak en de bovenste en onderste kiezen ontmoeten elkaar met een helling van ongeveer 10 tot 15 graden om sterke kauwkrachten te vergemakkelijken die nodig zijn om vezelrijk voedsel af te breken.

 7. Abnormale slijtagepatronen zoals golven, hellingen, haken en een golfachtige vorm van premolaren en molaren van voor naar achteren kunnen de kauwefficiëntie beperken.

 8. Regelmatige tandheelkundige zorg omvat het balanceren van het gebit. Snijtanden blijven plat en kiezen hebben de gewenste helling zonder overtollige haken of hellingen.

 9. De mondholte van een paard bevat veel bacteriën, wat kan leiden tot parodontitis, gingivitis en tandbederf.

 10. Paarden kunnen wolftanden ontwikkelen, kleine, slecht ontwikkelde eerste premolaren die de werking van het bit verstoren.

 11. Overgroeide tanden kunnen problemen veroorzaken bij het kauwen, leidend tot gewichtsverlies en koliek.

 12. Veelvoorkomende tandheelkundige problemen bij paarden zijn parodontitis, die kan leiden tot bot- en weefselschade, en tandwortelabcessen, die ernstige pijn en zwelling kunnen veroorzaken.

 13. Regelmatige tandheelkundige onderzoeken zijn essentieel voor het behoud van een goede mondgezondheid bij paarden. Een algemeen onderzoek moet eenmaal per jaar plaatsvinden, terwijl oudere paarden en zij met tandheelkundige problemen mogelijk vaker moeten worden bezocht.

 14. Vroege opsporing van tandheelkundige problemen is cruciaal voor effectieve behandeling en het vermijden van langetermijncomplicaties.

 15. Slijpen is een veelvoorkomende tandheelkundige procedure waarbij overgroeide tanden worden gladgemaakt om de juiste uitlijning en balans in de mond te herstellen.

 16. Sedatie is meestal nodig om tandheelkundige ingrepen veilig en comfortabel voor paarden te maken.

 17. Paarden kunnen tekenen van tandpijn vertonen, zoals met het hoofd gooien, weerstand bieden aan het bit, gewichtsverlies en verminderde eetlust.

 18. Verkeerd kauwen en verteren als gevolg van tandheelkundige problemen kan leiden tot voedingsstoffentekorten en slechte prestaties.

 19. Voeding speelt een cruciale rol bij het behoud van een goede mondgezondheid bij paarden. Het voeren van een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitaminen en mineralen kan helpen tandheelkundige problemen te voorkomen.

 20. Tandheelkunde is een gespecialiseerd vakgebied, en het selecteren van een gekwalificeerde paardentandarts met ervaring en expertise in tandheelkundige zorg is essentieel om de mondgezondheid en het welzijn van uw paard te waarborgen.

   

Paardentandarts instrumenten

Enkele van de meest voorkomende gespecialiseerde tools voor tandheelkundige zorg zijn:

 • Speculums: Deze instrumenten houden de mond van het paard open tijdens een onderzoek, waardoor visuele toegang tot de kiezen verkregen wordt en een meer volledige beoordeling van de mondholte mogelijk is.
 • Hoofdlampen of Speculum lampen: De afstand van de lippen van een paard tot de kiezen kan wel 45 centimeter zijn. Daarom is goede verlichting essentieel voor een uitgebreid onderzoek.
 • Vijlen: Deze worden gebruikt om scherpe glazuurranden van de tanden weg te werken. Deze instrumenten zijn verkrijgbaar in veel lengtes en het type en de hoek van de vijl zijn gespecialiseerd voor verschillende delen van de mond.
 • Tandheelkundige exploratiemirror: Vergelijkbaar met gereedschap dat gebruikt wordt in de menselijke tandheelkunde, heeft de orale spiegel een iets grotere kop en een veel langer handvat.
 • Tandheelkundige pincetten en explorers: Onderzoekers gebruiken deze instrumenten (die puntiger zijn dan sondes) om een gevoel van de tand te krijgen en zachte plekken of open pulpakamers te detecteren.
 • Extractie-instrumenten: Deze omvatten molenspreiders om de periodontale ligamentbevestiging te breken, extractietangen in verschillende vormen en maten en steunpunten voor hefboomwerking.
paardentandarts aan het werk