Waarom heeft een paard een gebitsbehandeling nodig?

Stel je voor dat je als paard zweren in de mond hebt en een metalen bit in die de zweren over je scherpe kiezen trekt? Deze pijn bij paarden leidt ertoe dat paarden eet- en gedragsproblemen krijgen. Preventie is het beste medicijn, dus schakel een paardentandarts in om op tijd te beginnen aan het onderhoud van uw paard, dit zorgt voor een gezond gebit.

In tegenstelling tot onze tanden, blijven de tanden van paarden het grootste gedeelte van hun leven doorgroeien en uitschuiven, vooral in hun jongere jaren. De tanden en kiezen worden constant afgesleten door de druk die paarden gebruiken om op hun voer te kauwen.

Tegenwoordig worden de meeste weilanden door mensen ingezaaid, dit zorgt voor een goed onderhouden grasveld. De weilanden bevatten voor paarden alleen grassen die te makkelijk te vermalen zijn, waardoor het gebit in mindere mate en ongelijkmatig afslijt. Doordat er minder inspanning nodig is om het ruwvoer te vermalen is de kauwinspanning van paarden drastisch verminderd, wat ook betekent dat de kaakbewegingen van het paard korter en ondieper zijn. Hierdoor kom je vaker een veel te steile hoek tegen in de kiezenrijen, waardoor er messcherpe punten ontstaan.

De vorm die het gebit aanneemt door het slijten van het gebit kan problemen veroorzaken. Paarden hebben een bredere bovenkaak dan de onderkaak, dit zorgt ervoor dat de kiezen niet recht boven elkaar zitten. De buitenkant van de bovenste kiezen en de binnenste rand van de onderste kiezen worden niet op dezelfde snelheid afgesleten als de rest. Dit veroorzaakt scherpe randen die moeten worden gecorrigeerd om verwondingen aan de wangen en tong te voorkomen.

Eigenaren paard mogen zelf kijken en voelen wat er mis is

Hoe werkt dit dan bij wilde paarden, die krijgen toch ook geen gebitsbehandeling?

Wilde paarden eten voornamelijk gras met een hoog vochtgehalte en langvezelig, hierdoor knarsen hun tanden minder dan wanneer ze droog, kortvezelig voer eten. Bovendien gebruiken paarden in het wild geen bit, waardoor de wangen niet over de scherpe punten worden getrokken.

Paarden verliezen net als wij op jonge leeftijd hun melktanden. Tussen de leeftijd van tweeëneenhalf en viereneenhalf. Deze melktanden vallen vaak op natuurlijke wijzen uit, maar kunnen problemen geven en dienen soms te worden verwijderd.

Als wilde paarden een gebitsprobleem krijgen lijden ze een lange periode en zorgt dit uiteindelijk voor een korter leven.